(Hyper)pigmentatie


PigmentatieHyperpigmentatie ontstaat bij overproductie van melanine op bepaalde plaatsen op de huid. Hyperpigmentatie leidt tot vlakke, donkere plekken op de huid die lichtbruin tot zwart van kleur zijn en in grootte en vorm kunnen variëren. Hyperpigmentatie wordt veroorzaakt door:

1) Hormonale invloeden
Melasma of chloasma wordt ook vaak 'zwangerschapsmasker' genoemd, omdat 90% van de zwangere vrouwen hier last van heeft. Het ontstaat door hormonale invloeden, zoals zwangerschap en anticonceptiepillen, en veroorzaken donkere, onregelmatig gevormde en soms behoorlijk grote vlekken in het gezicht of op de armen

2) De zon
Pigmentvlekken zoals ouderdomsvlekken worden door blootstelling aan de zon veroorzaakt. Om deze reden komen zij hoofdzakelijk op lichaamsdelen voor die vaak worden blootgesteld, zoals het gezicht, de handen en de armen. Het zijn meestal kleine, donkere vlekjes op de huid.

3) Ontstekingen
Hyperpigmentatie na een ontsteking ontstaat als na het helen van huidletsel of een wond een vlakke, verkleurde plek achterblijft. Het komt veel voor bij mensen die aan acné lijden, maar het kan ook worden veroorzaakt door cosmetische procedures zoals dermabrasie, laserbehandelingen en chemische peelings.

Donkere vlekken op de huid kunnen door andere factoren ontstaan, zoals moedervlekken, littekens, grote moedervlekken, solaire of actinische keratosen en vormen van huidkanker, maar deze worden niet als vormen van hyperpigmentatie beschouwd.

Hyperpigmentatie


Privacy verklaring
U kunt deze website bezoeken zonder ons mee te delen wie u bent of enige informatie over u zelf te verschaffen. Er zijn echter situaties waarbij wij informatie van u nodig hebben om bijvoorbeeld met u te corresponderen, een reservering te plaatsen dan wel een inschrijving te verwezenlijken. Algemene voorwaarden